Al món hi ha més de 8.000 milions de cors humans bategant en aquest precís instant. Cors que, ara mateix, en llunyanes latituds estaran marcats pel ritme lent de la nit; mentre que d’altres, impulsaran cossos al frenètic ritme circadià que marca la llum de les ciutats. En el pròxim minut milers de cors estaran aprenent a bategar i altres, sense desitjar-ho, sentiran que van silenciant-se poc a poc. La vida és aquest lapse de temps marcat per la percussió batent dels batecs d’aquest tambor intern anomenat cor.

Encara més enllà d’aquest fascinant òrgan, amb la seva imprescindible funció física, un batec simbolitza la profunditat de les emocions de l’ésser humà. Perquè no oblidem que les emocions i l’expressió de les mateixes a través del llenguatge són allò que ens diferencia dels nostres companys de viatge al planeta, els animals.

¿I quina relació hi ha entre l’òrgan físic i l’emoció? Senzill: el batec de molts d’aquests cors s’accelerarà per la por paralitzant en aquells llocs en què l’horror i la guerra sigui l’escenari de les seves vides. Mentre que en altres confins, en els quals néixer sigui tota una fortuna, els cors bategaran amb el ritme alegre que marca el compàs de l’esperança. Mentrestant alguns cors, gèlids com l’Antàrtida, viuran les seves vides cap a les emocions; altres, càlids com el tròpic, es deixaran atrapar cada dia per un arc de sant Martí de delirants sentiments. Els d’aquest altre “cor” situat en el sistema límbic que, guiat per les emocions més profundes, ens porta a prendre decisions més enllà de la raó. Un cor que, qui sap si dirigit per la por, la ràbia, la ira, l’agressivitat, l’alegria o potser el plaer, ens farà actuar i relacionar-nos d’una manera o altra amb els nostres semblants.

I això és el que volem compartir aquest any al TEDx Tarragona: batecs de diferents intensitats que cada un, amb el seu ritme, la seva cadència i el seu color puguin perpetuar el so de les seves idees a la nostra comunitat.